پنج شنبه , ۹ فروردین ۱۴۰۳
ابهام بزرگ در چرایی عدم اختصاص بودجه برای توسعه محصولات ارگانیک در ایران

عدم اختصاص بودجه برای توسعه محصولات ارگانیک

ابهام بزرگ در چرایی عدم اختصاص بودجه برای توسعه “محصولات ارگانیک” در ایران

سطح زیر کشت ارگانیک از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ هر ساله در جهان روند صعودی طی کرده و این نشان می‌دهد که کشاورزی ارگانیک، با استقبال جهانی مواجه شده است؛ اما متاسفانه در کشور  ما بودجه حداقلی برای توسعه و کشت محصولات ارگانیک در نظر گرفته نمی‌شود.

به گزارش زیست آنلاین، بر اساس آخرین‌ گزارش موسسه تحقیقاتی فیدل که در سال ۲۰۱۶ منتشر شده، سطح زیر کشت محصولات ارگانیک بالغ بر ۵۰ میلیون هکتار اعلام شده است.

این سطح شامل اراضی می‌شود که گواهی کشت ارگانیک را در سطح ملی، بین‌المللی یا مشارکتی دریافت کرده‌اند. اگر کشاورزی ارگانیک در عرصه‌های طبیعی را نیز به این رقم اضافه کنیم، سطح زیر کشت به دو برابر افزایش می‌یابد اما سطح زیر کشت گواهی شده محصولات ارگانیک به‌طور دقیق ۵۰ میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار می­باشد که نسبت به سال ۲۰۱۵ رشد چشمگیری یافته است.

گردش مالی تجارت محصولات ارگانیک و صنایع وابسته به آن، بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار است. گردش مالی محصولات ارگانیک در کشور آلمان بیش از ۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ بوده و تقاضا برای محصولات ارگانیک در این کشور به‌ شدت در حال افزایش است.

براساس نتایج تحقیقات ۳۰ ساله که در سال ۲۰۱۶ در مجله معتبر پلنت ساینس منتشر شد، کشاورزی ارگانیک بهترین نوع کشاورزی سازگار با محیط‌زیست، در راستای کاهش سموم، افزایش سلامت مصرف‌کننده و کشاورز، پایداری تولید و افزایش تنوع زیستی ارزیابی شده است. همچنین در مقاله دیگری که در مجله معتبر نیچر در سال ۲۰۱۷ چاپ شده، کشاورزی ارگانیک یکی از رویکردهای حیاتی برای مقابله با گرمایش زمین، تغییر اقلیم و خشکسالی معرفی شده است.

با توجه به شرایط کنونی که متأسفانه کشاورزی مساوی با تخریب محیط‌زیست، نابودی جنگل، افزایش مصرف سموم شیمیایی و کاهش منابع آبی معرفی شده، کشاورزی ارگانیک می‌تواند نسخه نجات‌بخشی برای جهان باشد؛ به همین خاطر این کشاورزی به‌شدت در حال توسعه است.

شعار وزارت کشاورزی آلمان در سال ۲۰۱۷، «آینده ارگانیک را برای آلمان بسازیم» بود؛ چنین رویکردی در سایر کشورهای جهان نیز وجود دارد. ایتالیا پیش‌بینی کرده که در ۱۰ سال آینده، نیمی از سطح زیر کشت خود را به تولید محصولات ارگانیک اختصاص دهد، این کشور زودتر از زمان اعلام شده به این هدف دست خواهد یافت. استرالیا بالغ بر ۲۰ میلیون هکتار اراضی ارگانیک دارد. کشاورزی ارگانیک یک نوع بازگشت و احیای روش‌های بومی کشاورزی، دوستدار محیط‌زیست و متناسب با تنوع‌زیستی است.

در ایران نیز به دلیل کمبود منابع آبی، توسعه کشاورزی دیم و ارگانیک می‌تواند راهگشای امنیت غذایی و آبی کشور باشد، زیرا ۸۵ درصد کشاورزی در ایران به صورت خرده ‌مالکی بوده و توسعه کشاورزی ارگانیک یک فرصت برای اقتصاد کشاورزی کشور است که به حفظ منابع آبی، تنوع زیستی و پایداری تولید و اشتغال در این بخش منجر خواهد شد.

با توجه به کمبود منابع آبی در ایران، عدم مدیریت این منابع حیاتی از یکسو و کم‌بازده بودن بخش کشاورزی از سوی دیگر، متاسفانه شاهد هستیم که میانگین سن کشاورزان به بیش از ۵۰ سال افزایش یافته، بسیاری از کشاورزان این شغل را رها کرده و روستاها یکی پس از دیگری خالی از سکنه می‌شوند.

مهاجرت روستاییان به حاشیه شهر، ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی وسیعی را در آینده خواهد داشت و بحران‌های جدیدی در پیش روی کشور خواهد بود. بنابراین انتظار می­رود که با توجه به اسناد بالادستی و ابلاغیه مقام معظم رهبری درخصوص سیاست‌های کلی اصل ۱۱۰ یا سیاست‌های کلی محیط‌زیست به کشاورزی ارگانیک بیش از گذشته توجه شود؛ مقام معظم رهبری در ماده یک بند هشت سیاست‌های ابلاغی محیط‌زیست به توسعه کشاورزی ارگانیک تاکید فرموده‌اند.

در برنامه ششم نیز توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک صراحتا قید شده است. از سوی دیگر دولت یازدهم و دوازدهم همواره خود را به عنوان دولت محیط‌زیستی معرفی کرده است و بنابراین انتظار می‌رود که این نگرش در بودجه کشور نیز منعکس شود.

به گزارش تسنیم، اگر توسعه کشاورزی ارگانیک، در اسناد بالادستی و قوانین حکومتی مورد تأکید قرار می‌گیرد باید این اولویت در بودجه کشور نیز بازخورد و نمود شایسته‌ای داشته باشد. متاسفانه اولویت کشاورزی ارگانیک در بودجه سال قبل نمود کمی داشت، اما امیدواریم این اولویت در بودجه سال ۹۷ دیده شده و شاهد توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک در سال ۹۷ و سال‌های آتی باشیم.

منبع: زیست آنلاین

همچنین ببینید

محصولات تراریخته

محصولات تراریخته به علف‌کش‌ها و آفات مقاومت دارند

مقاومت به علف‌کش و آفات دو صفتی هستند که در محصولات تراریخته وجود دارد و …

نشان ملی محصولات ارگانیک

نشان ملی محصول ارگانیک صرفا توسط سازمان ملی استاندارد ایران اعطا می گردد.

نشان ملی محصول ارگانیک صرفا توسط سازمان ملی استاندارد ایران اعطا می گردد.  سازمان ملی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Solve : *
28 + 6 =